nyhet av

Ensamkommande experter blir coacher

Ahmad Alrefai, Maria Saber och Yemane Kidane. Foto: Lisa Jalakas/IM

Ahmad och Yemane kom till Sverige för två år sedan. De är experter på att vara nya i Sverige, och ska nu coacha andra ensamkommande. – Det är ett sätt att ge tillbaka, säger 18-åriga Ahmad Alrefai.

– Det första du måste göra är att lära dig svenska. Sedan måste du lära dig att gå i skolan, sköta dig själv, handla. Allt sådant!

På bred skånska berättar 18-åriga Ahmad Alrefai om de olika faserna ensamkommande barn måste ta sig igenom. Han har själv gått igenom hela processen och har precis flyttat till en egen lägenhet i Helsingborg. Både han och Yemane Kidane vet vilka negativa känslor som kan dyka upp längs vägen; ensamhet, stress, oro, tristess.

– Det var svårt att komma till Sverige från Eritrea. Jag kände ingen och visste inte hur man levde här, säger Yemane Kidane.

Genom att stötta varandra har de tagit sig igenom sina första år i Sverige. Det jobbigaste var att vänta på uppehållstillstånd.

– Ju längre man sitter utan uppehållstillstånd desto jobbigare blir det. Man vet ju inte om livet kommer fortsätta här. Ibland undrade jag varför jag skulle fortsätta lära mig svenska, om jag ändå inte skulle få stanna? Ibland kommer de tankarna, men man måste tvinga sig själv att fortsätta. Att inte sluta, säger Ahmad.

"Vi har ju gått igenom den här processen, så därför vill vi hjälpa andra som går igenom samma sak".
- Ahmad

Nu har Ahmad och Yemane själva blivit coacher i ett projekt som heter Ungdomscoacherna, som drivs av Uteteamet i Helsingborg. De ska föreläsa för nya ensamkommande ungdomar på boenden inom Helsingborgs stad. Svara på frågor och ge råd.

– Vi har ju gått igenom den här processen, så därför vill vi hjälpa andra som går igenom samma saker, säger Ahmad.

Tanken med att låta ensamkommande bli ungdomscoacher är att ta tillvara på deras erfarenheter, och använda dem till att stärka mottagande av nya ungdomar.

– Det vi ofta får höra som personal är ”du förstår inte mig, du vet inte hur jag känner eller vad jag varit med om”. Där har killarna en stor fördel, säger Maria Saber som är ambassadör för Det nya landet, coach i Uteteamet. Hon driver projektet tillsammans med kollegan Sven Dirckx.

Hon har själv coachat Ahmad och Yemane, och känner sig trygg med att lämna över bollen till dem.

– De kan vara ett helt annat stöd än vad jag som personal kan vara, säger hon.

Maria Saber hoppas att liknande projekt blir vanligare runtom i Sverige.

– Det hade vart jättehäftigt om det spred sig, just att ta tillvara på ungdomarnas kunskaper. De sitter ju på en unik kunskap om hur det är att komma till Sverige utan sin familj.

Coachernas bästa tips för integration:

Engagera dig i en förening! Om man vill komma in i samhället och lära känna kulturen och människorna är det bra att engagera sig i en förening. Om det sedan är att spela fotboll, gå en målarkurs eller vara med i en kör spelar mindre roll, bara det är något man har intresse för eller erfarenhet av.

Taggar

Flykt & migration