av Framtidsjorden

Ekologisk odling i huvudstaden

reportage

Att resa genom Montevideo består vyn mestadels av hus och ännu mer hus. Efter en timmes resa med buss kommer man ut till naturen. Vyn består inte längre av hus och en stad, utan av en natur med åkrar och palmer. Där möter jag Mauricio Vives, som ska ta mig till sitt jordbruk.

Uruguay är ett land som har stora problem med sin matsuveränitet. De lokala småbönderna konkurreras ut av stora internationella företag. Markpriser har ökat med 600 % de senaste åren och många har inte råd att driva sitt jordbruk. Ett land som är hotat av genmodifierade grödor och jordbrukskemikalier har haft en negativ verkan på miljön.

"Vi tror starkt på ekologiskt produktion"

Drömmen om ett ekologiskt område har blivit verkligt för Mauricio Vives. Mauricio är en ekologisk jordbrukare som tillsammans med fem andra grundade kooperativet Graneco. Kooperativet består av ett dussin jordbruksfamiljer och producenter, där var och en bor i ett landsbygds område i utkanten Montevideo. För tre år sedan, började man producera på övergiven mark, man odlade spannmål, främst vete, majs och korn.

Mauricio berättar att idén med att producera mjöl kommer från den tid han bott i Sverige. Han berättar att i Sverige finns det möjlighet till olika sorters mjöl som är bra för hälsa och miljö, för att baka bröd. När Mauricio flyttade tillbaka till Uruguay efter ett par år i Europa så började han och hans fru sälja bröd på marknader. Han saknade det nyttiga och goda brödet i Sverige och det var då hans idé kom till, att skapa eget mjöl.

"Det finns många som menar att man inte kan odla på ett naturligt sätt och mätta hungern, men vi visar det motsatta"

År 2012 startade Graneco sitt projekt av ekologiskt mjöl. De gav en agronom en maskin och en liten skördare och man började med att odla sex hektar vete. “Vi försöker att producera med naturen, inte mot naturen. Vi måste respektera balansen i ekosystemet och att ändra den så lite som möjligt. Vi tror starkt på ekologiskt produktion, men vi är inte fundamentalister”, säger Marucio. På tre år har Graneco gått från 6 hektar vete till 60 hektar, det är främst för att efterfrågan efter ekologiska produkter har börjat öka.

“Det finns många som menar att man inte kan odla på ett naturligt sätt och mätta hungern, men vi visar det motsatta, vi producerar mycket mjöl och billigt. Vi kanske inte kan mätta jordens befolkning men vi kan mätta dem i vårt område” säger Mauricio. Någonstans måste någon börja och Mauricio och hans kooperativ har börjat i ett landsbygdsområde i utkanten av Montevideo. Majoriteten av jordbrukarna i området använder sig av inhemska och ekologiska produkter och tillsammans försöker eftersträva mat suveränitet. De har i år även börjat sprida sitt kooperativ till ett landsbygdsområde i Canelones, som ligger en bit utanför Montevideo.

Kooperativet växer

Jag blir upphämtad av Mauricio i Paso de Arena och vi kör ut till ett av Granecos odlingar. Maurico visar mig ett område där man just nu håller på att odla majs. Det är en majssort som aldrig används och man börjar på några få hektar för att se hur majsen blir. I mars berättar Mauricio att majsen kommer att vara användbar. Mauricio kör mig runt för att visa Granecos odlingar. Odlingarna är enorma, flera hektar av grödor som växer, helt ekologiskt. Till sist åker vi till Granecos kontor, som det fick för ett år sedan. Kooperativet började för lite mer än ett år sedan, få stöd av staten. I och med att efterfrågan ökades, började Graneco uppmärksammas. Inte enbart för den ekologiska odlingen men även för de stöd de ger till småbönder i Pagro.

Kontoret ligger bredvid ett gammalt sjukhus och man får en lite kuslig känsla när man kör in till kontoret. När man kliver in i kontoret möts man av säckar med olika mjölksorter. Maskiner som används för hand för att skapa mjöl, för att sedan paketeras in till påsar. På baksidan står det ett litet kvarn, där man bevarar mjölet. Kvarnen invigdes för ungefär ett år sedan och har varit väldigt användbart för Graneco. Den nya fabriken är ett campus för kooperativet och har gett en möjlighet till utveckling och ökning. Fabriken har gett dem ett kontor, med en dator för att organisera marknadsföring och distribution, tillgång till utbildning, hyra en livsmedelstekniker som leder den tekniska industrin som en revisor och gör uppsökande att nå fler producenter och konsumenter.

Sedan Granecos uppkomst, har man som tradition anordnat en festival, innan skörden av vete och sådd av majs. Fiesta de la trilla, skördefestivalen firar en ny skördesäsong med utrymme för jordbrukare, sociala organisationer, offentliga institutioner och de kooperativa medlemmarna. Huvudsyftet med evenemanget är att bidra med generering av en gemensam identitet som bygger på Granecos erfarenheter. För närvarande arbetar kooperativet med att bygga en nationell ekologisk plan tillsammans med andra organisationer, så som Redes.

Ett av de viktigaste mål för evenemanget är att demonstrera att det går att odla ekologiskt. Det går att få kvalitativa produkter och mycket utan att använda sig av kemikalier.

Sara Pont Laisfeldt
Framtidsjordens praktikant i Uruguay
 

Taggar

Klimat & miljö Försörjning