av Svenska Afghanistankommittén

Dyr väg mot äktenskap

Dekorerat för bröllop, starten på ett nytt liv. Äktenskapet är grunden som det afghanska samhället vilar på och inte en fråga bara för de två som ska gifta sig. Foto: Privat
Världen

Max 500 bröllopsgäster och ett förbud mot brudpenning. Det regleras i en ny lag som ska begränsa de skenande kostnaderna för bröllop som blivit ett samhällsproblem i Afghanistan. Men få följer lagen.

December 2017 infördes en ny lag för bröllopsceremonier i Afghanistan. Det var ett försök av staten att begränsa de ofta skenande kostnaderna och olagliga betalningarna för äktenskap.

Enligt den nya lagen förtydligade politikerna att brudgummen och hans familj inte kan tvingas betala walwar/sherbaha, eller brudpenning. Det är en tradition som inte är förenlig med vare sig muslimsk eller afghansk lag. Likaså säger lagen att ett bröllop inte får ha fler än 500 gäster.

Lagen till trots är det få som följer den. Som Afghanistan-nytt tidigare rapporterat om har staten en liten närvaro utanför de större städerna och på landsbygden lever många i enlighet med de lokala lagar och traditioner som råder i ett slags parallell samhällsstruktur till den som sköts från huvudstaden Kabul.

När tankesmedjan Afghanistan Analyst Network förra året besökte tre provinser i norra Afghanistan kunde de konstatera att brudpenning fortfarande var vanligt i Faryab, Jawzjan och Sar-e-Pul. Invånarna hade tagit intryck av lagen så till vida att brudpenningen i till exempel Faryab halverats, från i genomsnitt 10 000 till 5 000 dollar. Även i de två andra provinserna hade brudpenningen sänkts, men inte försvunnit.

Till artikeln

Tema: Bröllop

Afghanistan-nytt, Svenska Afghanistankommitténs (SAK) tidning, har tema bröllop. 

Abdul Ghias har inte har råd att gifta sig

Frukthandlaren Abdul Ghias, 22 år, skulle vilja gifta sig men ser inte hur det skulle vara möjligt med den lilla inkomst han har.

Till artikeln

"Stort bröllop innebär starten på ett nytt liv"

Ett bröllop ska firas stort för det ärbörjan på ett nytt liv, anser Fahima Sadat, 24 år och nygift. Hon tror att det nya livet som gift kommer att bli bra, eftersom hon själv fick fatta beslut om sin tillkommande och eftersom hennes man är utbildad.

Läs artikeln

"Jag hade tur och fick välja min fru"

När utbildningsnivån stiger är det fler som tillåter sina barn att själva välja vem de ska gifta sig med, i strid med traditionen. Hekmatullah Hekmat, 29 år, och hans fru valde varandra, men trots utbildning och bra jobb tog det honom flera år att spara ihop till bröllopet.

Läs artikeln