nyhet av Amnesty International

Amnestys årsrapport: Mänskliga rättigheterna är under attack

Amnesty International släpper sin årsrapport för 2015/2016 och varnar för att det internationella skyddet för mänskliga rättigheter är i fara.

- Inte bara är våra rättigheter hotade, det gäller även de lagar och system som finns där för att värna dem. Många regeringar har utan att tveka brutit mot internationell rätt och underminerar med flit de institutioner som är till för att skydda människors rättigheter, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty.

Ett kortsiktigt tänkande hos länder som enbart ser till sina egna intressen - tillsammans med drakoniska säkerhetsåtgärder - har lett till ett massivt angrepp på grundläggande fri- och rättigheter runt om i världen.

- Det är inte bara våra rättigheter som hotas, utan även de lagar och system som finns där för att skydda dessa rättigheter.

- Miljontals människor lider enormt på grund av hur stater och väpnade grupper agerar, samtidigt som regeringar på ett skamligt sätt utmålar skyddet av mänskliga rättigheter som ett hot mot säkerhet, lag och ordning och nationella "värden", det säger Salil Shetty, generalsekreterare Amnesty International, i samband med att organisationen släpper sin årsrapport över situationen för mänskliga rättigheter i världen.

Mänskliga rättigheter hotas över hela världen

Amnesty International varnar för en smygande trend som underminerar mänskliga rättigheter när regeringar med flit attackerar, underfinansierar eller struntar i institutioner som finns där för att hjälpa oss att bevaka våra rättigheter.

- Det är inte bara våra rättigheter som hotas, utan även de lagar och system som finns där för att skydda dessa rättigheter. Över 70 års hårt arbete och framgångar när det gäller mänskliga rättigheter riskerar att gå förlorade, säger Salil Shetty.

FN:s olika organ för mänskliga rättigheter, internationella brottmålsdomstolen och regionala mekanismer som Europarådet och det interamerikanska systemet för skyddet av de mänskliga rättigheterna, blir hela tiden underminerade av regeringar som försöker komma undan att själva bli granskade för vad de gör.

Amnesty International uppmanar regeringar att politiskt stötta och till fullo finansiera de existerande system som finns till för att upprätthålla internationell rätt och skydda människors rättigheter.

Rättigheter hotas på nationell nivå

Amnesty International har dokumenterat hur flera regeringar under 2015 utan att tveka har har brutit mot internationell rätt i det egna landet.

Minst 122 stater använde sig av tortyr eller annan förnedrande behandling eller bestraffning, och minst 30 länder tvingade olagligen tillbaka flyktingar till länder där de var i fara. I minst 19 länder har krigsförbrytelser eller andra brott mot "krigets lagar" begåtts av regeringar eller väpnade grupper.

- De här missriktade reaktionerna hos många regeringar har varit förkrossande för civilsamhället, för rätten till privatliv och för rätten till yttrandefrihet.

Amnesty International varnar också för en oroande trend bland regeringar att mer och mer rikta in sig på - och angripa - aktivister, advokater och andra som arbetar för att försvara mänskliga rättigheter.

- Istället för att erkänna den viktiga roll som dessa människor spelar i samhället så har regeringar avsiktligt bestämt sig för att kväva kritiken i det egna landet. De har brutit mot sina egna lagar i de här tillslagen mot medborgarna, säger Salil Shetty.

Amnesty International menar att det här delvis beror på reaktionerna från många regeringar med anledning av de växande säkerhetshoten under 2015.

- De här missriktade reaktionerna hos många regeringar har varit förkrossande för civilsamhället, för rätten till privatliv och för rätten till yttrandefrihet. Det har helt enkelt varit ett försök att göra mänskliga rättigheter till fula ord genom att utmåla dem som något som är emot nationell säkerhet, lag och ordning och "nationella" värden. Regeringar har till och med brutit mot sina egna lagar med det här agerandet, säger Salil Shetty.

FN är i desperat behov av en återupplivning

FN och dess organ som ska skydda mänskliga rättigheter och flyktingar har lidit svårt av den fientlighet och nonchalans som motsträviga regeringar visat under 2015.

- FN bildades för att "rädda kommande generationer från att plågas av krig" och för att "på nytt bekräfta tron på fundamentala mänskliga rättigheter", men idag, när FN står inför enorma utmaningar, är FN mer sårbart än det någonsin har varit, säger Salil Shetty.

Flera regeringar har avsiktligt hindrat FN från att stoppa vidriga massövergrepp eller att ställa förövare till svars, de har också avvisat eller visat förakt för FN:s rekommendationer när det gäller att förbättra mänskliga rättigheter i det egna landet.

- Världens ledare har makt att förhindra att de här kriserna ytterligare eskalerar.

Konflikten i Syrien är ett fruktansvärt exempel på vilka katastrofala konsekvenser det får för människor när FN systematiskt misslyckas med att fullfölja sin viktiga roll när det gäller att upprätthålla mänskliga rättigheter, internationell rätt och ett ansvarsutkrävande.

Nästa generalsekreterare, som kommer väljas senare i år och som kommer tillträda sin post under januari 2017, kommer ärva en organisation som har åstadkommit mycket men som är i desperat behov av en återupplivning, menar Amnesty International. Organisationen uppmanar FN:s medlemsländer och FN:s säkerhetsråd att visa ett modigt nytänkande i en reformering av FN, och då starta med processen runt hur en ny generalsekreterare blir vald.

- FN:s medlemsländer har nu en historisk möjlighet att ge nytt liv till organisationen genom att stötta en stark kandidat som generalsekreterare, en person som har det engagemang, det personliga mod och den vision som behövs för att stå emot mot de stater som är inriktade på att underminera mänskliga rättigheter både nationellt och internationellt, säger Salil Shetty.

För att åstadkomma detta menar Amnesty International att valprocessen måste vara rättvis och transparent, och det ska vara känt och tydligt hur kandidaterna ställer sig till de stora utmaningar som FN står inför idag när det gäller mänskliga rättigheter.

En uppmaning till världens ledare att agera

- Världen står idag inför många utmaningar, varav flera av dem har skapats eller förlängts av regeringar som har spelat politiska spel med människors liv. Miljontals flyktingar lider när konflikter snabbt förökar sig och väpnade grupper medvetet attackerar civila och begår andra grova övergrepp.

- Världens ledare har makt att förhindra att de här kriserna ytterligare eskalerar. Regeringar måste sluta med sina angrepp på våra rättigheter och förstärka de försvar som världen skapat för att försvara dem. Mänskliga rättigheter är en nödvändighet, inte en accessoar. Riskerna för mänskligheten har aldrig varit högre, säger Salil Shetty.

Taggar

Mänskliga rättigheter Krig & fred